Děkujeme vám za návštěvu v naší tréninkové kavárně

Na přelomu měsíce června a července proběhla v Centru bez bariér týdenní tréninková kavárna, kde si klienti sociálních služeb Života bez bariér zkoušeli obsluhovat hosty v improvizované kavárně.

Nápad vznikl bezprostředně po konferenci organizací PoDZ, Kamarád a  Apropo Jičín, kteří klientskou kavárnu provozují v Jičíně. S ohledem na naše možnosti jsme se rozhodli pro týdenní kavárnu okořeněnou doprovodným kulturním programem, na který jsme chtěli nalákat hosty, pro něž jsme s klienty připravili výbornou kávu a delikatesy. Hosty se nakonec stali převážně naši rodinní příslušníci a přátelé, ale zavítali k nám i hosté zcela nezávislí (např. pí Šimůnková).

Velkou pomoc, abychom vůbec byli schopni podat chutnou kávu, nám poskytl p. Perner z Novopacké pražírny kávy ORBIS, který nám zapůjčil kávovary a dodával voňavou kávu.

Skladba kulturního programu byla neuvěřitelně pestrá (bubenická show, textilní dílnička autorské módy, beseda s nakladatelkou Vesnického díla s krátkou ukázkou, jak se vyrábí kniha, koncert violy de gamba a dramatická dílna s ukázkou chůze na chůdách). Nutno podotknout, že všichni účastníci vystupovali dobrovolně s potěšením a zdarma (a nám se to moc líbilo).

Co se týče klientů, na provoz kavárny se těšili, jedna jejich část se rychle vžila do role číšníků a bravurně obsluhovala. Druhá část klientů se první dny stydlivě skrývala před cizími lidmi v zadní části zasedací místnosti, o to víc byly překvapeny pracovnice ŽBB, když se v pátek předháněli, kdo roznese  štrúdly a šťávy a se spokojeným úsměvem se vraceli oznámit, že "to tamtomu pánovi" opravdu donesli. Což byl asi nejdojemnější zážitek.

Zkušenost s naší kavárnou mě přivádí k zamyšlení, že hranice uplatnění pro handicapované je v naší společnosti stále ještě hodně vysoko posazená. Přesto musím dodat: "Hráli jsme si na kavárnu a  bavilo nás to", vzkazují klienti ŽBB.

Děkujeme moc všem návštěvníků, tvůrcům doprovodného programu a pražírně ORBIS za jejich podporu při otevření naší týdenní tréninkové kavárny a těšíme se na další společně zrealizované nápady.

Magda Nováková, Život bez bariér, z.ú.

Přečtěte si také o dalších výletech a exkurzích a sportovních akcích, které jsme zorganizovali pro ty, kteří chtějí být aktiviní i přes svůj věk a zdravotní omezení.