Příběhy klientů - Dostane se člověk na vozíku do autobusu?

Pan Stanislav z Jičínska, 80 let, bojuje v důsledku stáří a nemoci se sníženou pohyblivostí. Kratší vzdálenosti překonává s pomocí chodítka, při delších většinou usedá na mechanický vozík a využívá doprovodu někoho z rodiny. Protože již není schopen řídit auto a jeho manželka řidičský průkaz nevlastní, využívá pan Stanislav městskou i regionální autobusovou a vlakovou dopravu.

Většinu regionální a městské autobusové dopravy na Jičínsku zajišťují společnosti BusLine a.s. a OSNADO. Společnost BusLine provozuje městskou hromadnou dopravu konkrétně ve městech Jičíně a Hořice. Po obou městech jezdí nízkopodlažními autobusy. Za nízkopodlažní se považuje autobus, v němž je část plochy pro stojící cestující dosažitelná ze země přes jediný schůdek, což je pohodlné pro seniory, hendikepované a maminky s kočárky. Po zmíněných městech jezdící menší autobusy, takzvané "midibusy" mají nízkopodlažní část umístěnou v zadní části, kde je také k dispozici mechanická plošina pro nástup invalidního vozíku, kterou obsluhuje řidič autobusu. Technické podmínky však neumožňují, aby se do vozidla vešlo více vozíčkářů a/nebo kočárků najednou, takže jistotu, že se do midibusu dostanete, bohužel nemáte. Více informací k městským i regionálním spojům vám poskytne informační kancelář společnosti v Jičíně na tel. 481 368 651.

Město Nová Paka provozuje linky městské hromadné dopravy samo, jezdí na nich autobusy klasické konstrukce, které nejsou nízkopodlažní a proto je při nastupování třeba překonat více schodů. Lázně Bělohrad licencovanou linku MHD neprovozují.

Regionální autobusovou dopravu na Jičínsku zajišťuje i společnost OSNADO, která také postupně navyšuje počet nízkopodlažních autobusů. Přímo na úvodní straně webových stránek společnosti (www.osnado.cz) naleznete ikonu vozíčkáře a po jejím rozkliknutí aktuální informace o tom, na kterých linkách v jednotlivých dnech daného týdne pojedou nízkopodlažní autobusy. Na dálkových spojích jezdících přes Jičínsko, které provozuje společnost ČSAD Střední Čechy, nízkopodlažní autobusy nasazované nejsou. A na závěr, tak jako všude i v dopravě samozřejmě platí, že důležité je vždy narazit na ohleduplné a vstřícné spolucestující, kteří neváhají ostatním pomoci při nastupování a vystupování.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/