Ministryně práce a sociálních věcí v Životě bez bariér

V pátek, 6. února 2015, se díky zprostředkování europoslance Vladimíra Pocheho uskutečnilo v novopackém Centru bez bariér setkání s ministryní práce a sociálních věcí, Mgr. Michaelou Marksovou-Tominovou. Paní Jitka Fučíková, ředitelka Života bez bariér, z.ú., představila paní ministryni celkovou činnost organizace. V průběhu exkurze měli zaměstnanci a klienti Života bez bariér možnost s paní ministryní promluvit a ukázat jí, čemu se v organizaci věnují.

Poté následovala odborná debata pořádaná v konferenčním sále Centra bez bariér, které se zúčastnili hosté napříč sociální oblastí. V rámci debaty se řešily otázky související s financováním sociálních služeb, zaměstnáváním lidí se zdravotním postižením, péčí o seniory a další.

Diskutovány byly konkrétní problémy, které se ve fungování sociálního systému vyskytují, například: zpožděné platby dotací poskytnutých na sociální služby, které způsobují jak zpoždění ve výplatě mezd pracovníků v sociální oblasti, tak pozdní úhrady povinného zdravotního a sociálního pojištění a následné postihy organizací ze strany inspektorátu práce a další problémy způsobené stejným vymezením účetního a kalendářního roku.

Diskutovalo se o výši příspěvku na péči i o podpoře, která je neefektivně věnována lidem s nulovou motivací pracovat, kteří svým přístupem zatěžují fungování aktivitní i pasivní politiky zaměstnanosti.

Paní ministryně byla také upozorněna na problémy panující v oblasti zajištění ubytování pro osoby v nouzi, které zatím nejsou koncepčně řešeny kvůli chybějícímu zákonu o sociálním bydlení, a řeč se stočila také na téma chybějícího zákonu o statusu veřejné prospěšnosti a o tom, co tento zákon neziskovým organizacím ve skutečnosti zaručí.

Vedle paní ministryně Marksové-Tominové, pana europoslance Pocheho  a zástupců Života bez bariér diskutovali například senátor Ing. Josef Táborský, zástupci odboru sociálních věcí Královéhradeckého kraje, ředitelé kontaktních pracovišť ÚP Hradec Králové a Jičín, zástupci samospráv z Nové Paky a Jičína a poskytovatelé  sociálních služeb z řad neziskových i příspěvkových organizací. Své názory přijeli prezentovat například zástupci Danety Hradec Králové, CEMA Žamberk, Pferda Rychnov nad kněžnou, Péče o duševní zdraví a další subjekty, které přinesly podněty z fungování chráněných pracovních míst i celé řady sociálních služeb, jako jsou sociální rehabilitace, sociální poradenství, azylové domy, krizová centra, domovy pro seniory a další.

Doufáme, že vzájemná výměna podnětů a informací přispěje k další profesionalizaci sociálních služeb a služeb zaměstnanosti. 

Chtěli bychom tímto poděkovat paní ministryni Marksové-Tominové za čas, který věnovala tomuto setkání, a panu europoslanci Vladimíru Pochemu za jeho zprostředkování.

Jitka Fučíková

ředitelka Života bez bariér, z.ú.

Článek o setkání z úterního vydání Jičínského deníku si můžete přečíst zde.

Článek z časopisu Achát si můžete přečíst zde.

Článek na webovém portálu Královéhradeckého kraji si můžete přečíst zde.

Článek na portále ČSSD-Jičín si můžete přečíst zde.

Štítky: