Nebojíme se jít do ústavu

3. prosince 2014 se konala poslední členská schůze občanského sdružení Život bez bariér, které  vzniklo v roce 2004 jako dobrovolné nevládní občanské sdružení podle zákona č.83/1990 Sb., o sdružování občanů.

Podle § 3045 odst.1 zákona č.89/2012 Sb.,občanského zákoníku byla od 1.1.2014 občanská sdružení zrušena a automaticky se transformovala do podoby spolku s tím, že každý spolek má  dva roky čas na to, aby případně provedl transformaci na novou právní formu, která odpovídá jeho činnosti. 

Vedoucí Života bez bariér, paní Jitka Fučíková, poděkovala všem zúčastněným zakládajícím členům sdružení za 10ti letou spolupráci.

Za přítomnosti právníka a notářky byl členské schůzi předložen a následně schválen návrh rozhodnutí změny právní formy Život bez bariér, o.s., na zapsaný ústav. Byla předložena Zakládací listina Život bez bariér, z.ú. a odsouhlaseny a schváleny orgány nově vzniklého ústavu, kterými jsou ředitel, správní rada a dozorčí rada.

Po 10 letech tedy končí jedna etapa a další, doufejme, že stejně úspěšná, začíná. Pojem „ústav“ jako právní forma je mezi veřejností neznámý a váže se k němu spíše negativní nádech. Budeme se snažit, aby činnost Života bez bariér zaměřená na poskytování pomoci skupinám lidí, kteří bojují s nepříznivou situací, toto negativní vnímání změnila.

Jitka Fučíková