Nikdo z nás neví, co nás čeká a kdy budeme potřebovat pomoc

Lidé se nerodí do stejných podmínek, nemají identickou startovní čáru a tím pádem rovné možnosti a příležitosti. Takzvaný „americký sen“ je iluzí, že postačí snaha, píle a vůle k dosažení vytyčených cílů. Ve srovnání běžné populace mají navíc  lidé se zdravotním postižením na své životní cestě překážky, které mohou překonat jen za podpory společnosti. Největším trestem pro člověka je samota a opuštěnost. Člověk s handicapem snáší svůj úděl mnohem lépe s vědomím, že se může obrátit na své blízké a okolí.

Pro tyto účely je připravena organizace Života bez bariér z.ú. se službou sociální rehabilitace pomoci lidem v nepříznivé sociální situaci a poskytnout nejen velmi moderní bezbariérové zázemí, ale i klima lidí s podobnými zdravotními problémy. Toto prostředí umožňuje dávku sounáležitosti a pochopení  a  nácvik mnoha činností, které jsou pro život člověka velice důležité. Nejedná se jen o fyzickou zdatnost s ohledem na zdravotní stav, ale i trénink duševních schopností. Pracovnice sociální rehabilitace soustavně doplňují své vzdělání o nové poznatky z oblasti psychologie, zdravotnictví a sociální práce, aby mohli klientům nabídnout co nejlepší a profesionální péči. Rozvíjí osobnost klienta v co možná největší míře a zachycují celé spektrum oblastí životního stylu.
Věnují se nejen výchově a vzdělání ke zdravému životnímu stylu, pravidelnému tělesnému cvičení a pestrému pobytu v přírodě a na výletech, ale i vzdělávání v oblastech, kde je potřeba kompenzovat mezery jako je např. matematika, gramatika, občanská výchova zahrnující kulturní zvyklosti a morálku, zeměpis a historie. Důležitou součástí je také aktivizace ke vhodně využitému volnému času uživatele, který si může v dílnách vyzkoušet a naučit různé výtvarné techniky. Uživatelům se velmi líbí eukanistika, šití patschworků, tkaní koberečků, keramické výrobky, modelářství. Veškeré činnosti, a to ať už jsou individuální, nebo skupinové, se pod vedením pracovnic odehrávají společně s nácvikem vhodné mezilidské komunikace, schopností vycházet s druhými lidmi, respektovat jejich názory, svobodnou vůli a jedinečnost každého člověka s respektem k jeho osobnosti.
Sociální rehabilitace vypravuje své klienty zpět do běžného života tak, aby svůj životní příběh prožili šťastně s naplněním, že i přes svůj zdravotní handicap jsou přijímáni, uznáváni a schopni v co největší míře využít všechny své kompetence, které jim zdravotní stav umožňuje.                                                                       

Bc. Kamila Langhammerová

Službu podporují Lesy ČR, a.s.