Představili jsme službu sociální rehabilitace lidem z Jičínského regionu

Po úspěšném představení služby sociální rehabilitace novopackým uchazečům o zaměstnání, zástupcům kontaktních pracovišť Úřadu práce i zaměstnavatelů, představili dne 29. ledna 2015 zástupci Života bez bariér, z.ú. službu také zájemcům z Jičínského regionu. Akce se konala v prostorách ÚP kontaktního pracoviště Jičín, s jehož podporou byla zorganizována.

Ačkoliv byli účastníci akce zprvu nedůvěřiví, postupem času ztratily zábrany a začali vypravovat o svých zkušenostech z předešlých zaměstnáních a o tom, jakým způsobem je jejich postižení při práci limituje. Někteří ze zúčastněných se do služby sociální rehabilitace přihlásili, neboť získali pocit, že ještě není vše ztraceno a že mají naději ještě objevit či rozvinout nové schopnosti a dovednosti, které by jim při hledání vhodného zaměstnání mohly pomoci. 

Služba sociální rehabilitace je tu proto, aby bezplatně naučila lidi se zdravotním postižením či duševním onemocněním, aby se uměli postarat sami o sebe a dokázali zajistit fungování svojí domácnosti, a také pro ty, kteří by si i přes své zdravotní omezení rádi našli práci, ale nedokážou sami posoudit, jaká práce a za jakých podmínek by pro ně byla zvládnutelná. Proto, aby zvýšili své šance na získání zaměstnání, si v rámci služby mohou vyzkoušet různé pracovní činnosti a získat i zcela nové dovednosti a znalosti, které by jim při hledání zaměstnání mohly pomoci. 

Přítomní získali nejenom informace o fungování služby sociální rehabilitace, ale byli také seznámeni s tím, co může Úřad práce nabídnout firmám, aby zvýšil jejich zájem zaměstnat člověka se zdravotním omezením.

Užitečné byly pro všechny účastníky také informace a postřehy prezentované paní Magdou Dubskou, vedoucí chráněných dílen Života bez bariér, která  hovořila o tom, co je pro zaměstnavatele důležité a užitečné vědět, pokud se rozhoduje zda zaměstnat člověka se zdravotním omezením. 

Nechyběly ani příběhy klientů, konkrétně slečny Lucie Langrové a pana Miroslava Kmínka, kteří si službou sociální rehabilitace prošli a také díky ní zjistili, jakou práci mohou vykonávat a jaké činnosti je baví a těší. Oběma se nakonec podařilo získat uplatnění na chráněném trhu práce.

Služba sociální rehabilitace umožňuje klientům navázat kontakt s obdobně postiženými lidmi a pomáhá jim vykročit z „nucené“ izolace. Kromě toho, že se s pracovnicemi služby naučí novým věcem, pomáhá jim pravidelný kontakt s lidmi překonat ostych a stud.

Proto pokud se i vy potýkáte se zdravotním postižením či duševním onemocněním, nezůstávejte sedět doma. Přijďte se podívat do Centra bez bariér v Nové Pace, jak služba sociální rehabilitace funguje, a možná že i vám pomůžeme rozbít „začarovaný kruh – bojím se, neumím, nejde to“. Služba je pro vás zdarma

Život bez bariér tímto děkuje všem účastníkům a přednášejícím, především paní magistře Lucii Jampílkové, vedoucí oddělení trhu práce ÚP ČR kontaktní pracoviště Jičín, za organizaci celé akce a její iniciativu při hledání nových možností podpory pracovní integrace osob se zdravotním postižením.

Dále děkuje také Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce, díky jehož podpoře měli pracovníci Života bez bariér možnost seznámit se se švýcarskou praxí v oblasti pracovní integrace zdravotně postižených osob.

Informace o službě sociální rehabilitace získáte zde, a budeme rádi, pokud nás se svými dotazy přímo kontaktujete na tel. 493 523 711, 727 952 639 a e-mailu sluzby@zbb.cz.

Pozvánka na akci: zde

Příběh jednoho z klientů služby si můžete přečíst zde.

Služba sociální rehabilitace je poskytována v rámci projektu Služby sociální prevence v Královehradeckém kraji III.

Více informací o průběhu Individuálním projektu: Sociální rehabilitace pro osoby s tělesným postižením, mentálním postižením a duševním onemocněním získáte zde.

PřílohaVelikost
Image icon Leták - Služba sociální rehabilitace1.13 MB