Příběhy klientů - Jak udělat doma bezpečno - kuchyň

V posledním článku jsme vám dali pár obecný tipů, jak zvýšit bezpečnost domácnosti, kterou užívají starší lidé. Dnes se zaměříme na kuchyň. Vaši milí senioři se s vámi možná budou hádat, že pro zajištění jejich bezpečnosti stačí používat zdravý selský rozum. Samozřejmě mají pravdu, protože z něj vychází i většina dnešních rad, které však není od věci si občas připomenout. 

Začneme u sporáku. Nejvíce nebezpečný je plynový staršího typu, u něhož může být plamen uhašen při překypění vařeného obsahu. Nové sporáky v sobě dnes už prakticky všechny mají pojistku, která slouží k automatickému zastavení přívodu plynu při náhodném zhasnutí plamene. Při vaření je lepší používat chňapky namísto různých hadříků a utěrek, které mohou chytnout stejně rychle, jako rukávy příliš volného oblečení. Mnoho bezpečnostních prvků mají indukční varné desky. Ani při vaření není jejich plocha horká a některé se například nezapnou, když na nich necháte omylem ležet třeba mobilní telefon. Také moderní trouby jsou bezpečné. Jejich dvířka jsou vždy chladná a některé jsou vybaveny výsuvy, které zabrání tomu, aby pekáč z trouby zcela vyjel.
Hned vedle varné plochy by měl být umístěn odkládací prostor s odolným povrchem, abyste nemuseli přenášet horký hrnec daleko. Zcela mimo ni by měly být šnůry od elektrických spotřebičů.

S věkem se zhoršuje zrak téměř každému, proto je dobré na ovládání kuchyňských spotřebičů barevně zvýraznit polohy „zapnuto/vypnuto“. Jako prevence pádu je dobré omezit počet horních skříněk a těžší předměty skladovat ve výšce pasu. To samé platí pro umístění (mikrovlnné) trouby. Nejenom horké nádobí pak nemusíte zvedat příliš vysoko.
Kromě nádobí, které je lehké a opatřené dvěma uchy, lze doplnit vybavení kuchyně různými drobnými pomůckami, které ulehčí krájení, strouhání, otevírání lahví či konzerv a další činnosti a tím je učiní bezpečnějšími. Abyste nerozlili vodu na pracovní plochu nebo až na podlahu při jejím napouštění do hrnce, konvice či při mytí nádobí, je dobré mít dřez vybaven pákovou baterií s vysokým obloukem či vysunovatelnou sprškou. A existují také různá opatření, která zabrání opaření, například omezovač teploty.

I když se vám kuchyň zdá bezpečná, určitě nic nezkazíte, když její uspořádání a vybavení znovu projdete a zkontrolujete, společně se všemi, kteří ji používají.

Své dotazy pište na sluzby@zbb.cz.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.
Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.
Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/