Příběhy klientů - Když potřebujete v péči vystřídat

Staráte se o své nemocné rodiče a rádi byste jeli v létě dovolenou, abyste načerpali novou energii? Potřebujete zrekonstruovat byt a musíte zajistit péči o vašeho blízkého, který v něm po dobu stavebních prací nemůže zůstat? Právě v těchto situacích vás může v poskytování péče zastoupit zařízení nabízející pobytovou odlehčovací službu.

Jak již napovídá samotný název, posláním této sociální služby je odlehčit rodinám, které se doma starají o své blízké. Odlehčit je možné nejenom v péči o seniory, ale také o zdravotně postižení či dlouhodobě nemocné, kteří nejsou zcela soběstační. Některá zařízení nabízejí v rámci odlehčovací služby také ošetřovatelskou péči, případně i lékařskou. Někde se naopak setkáte s tím, že přímá lékařská péče není v rámci služby poskytována a ošetřovatelská pouze ve spolupráci s agenturou domácí zdravotní péče. Rozhodně tuto službu nemohou využít lidé, jejichž zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci v nemocnici.

Služba odlehčuje rodině v péči pouze na přechodné období. Proto májí zařízení stanovenou maximální dobu, po kterou v nich klienti mohou zůstat, často to bývají tři měsíce. Služba klientovi zajistí bydlení, stravu a rozsah podpory, který se co nejvíce blíží tomu, na co je zvyklý z domova. Součástí bývají procházky, cvičení, návštěvy společenských akcí, rukodělné práce a podobně.

Služba se poskytuje za úplatu. Dle ceníku se platí zvlášť za ubytování (ve většině případů včetně úklidu, praní a žehlení), stravování a za úkony jako je pomoc při oblékání či použití WC či doprovázení k lékaři. V rámci služby bývá možné domluvit využití komerčních služeb jako kadeřnictví, pedikúra a další. 

Službu nabízí například: Domov pro seniory ve Vrchlabí, Domov V Podzámčí v Chlumci nad Cidlinou, DUHA o. p. s. v Novém Bydžově, Zdravotně sociální služby Turnov či Sociální služby Semily.

Pokud víte dopředu, kdy budete potřebovat v péči vystřídat, určitě nečekejte a službu kontaktujte hned, někdy totiž bývá pro velký zájem dobré si místo zamluvit předem.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.

Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/