Příběhy klientů - Podívejte se do ledničky

Poté, co se svým tatínkem musela paní Vlasta opakovaně řešit průjmové onemocnění, došla k závěru, že bude více kontrolovat, co její tatínek jí. Paní Vlastu těší, že je stále soběstačný a proto respektuje, když odmítá její pomoc s nakupováním a vařením. Přesto jej dokázala přesvědčit, že ji pravidelně pustí do své kuchyně, aby mu pomohla zkontrolovat, zda jsou skladované potraviny a jídlo, které si připravuje, v pořádku, a zda mu případně může pomoci umýt některé kuchyňské spotřebiče.

Je přirozené, že jsou senioři více ohroženi „nemocemi z potravin“. Mívají horší zrak a čich a proto nepoznají, když potraviny změní barvu či začnou zapáchat. Bývá pro ně obtížné přečíst si datum spotřeby a doporučený postup přípravy. Problémy s pamětí způsobují, že zapomenou, jak dlouho se má určitá potravina vařit, kolikrát dané jídlo již ohřívali či rozmrazovali, anebo jak dlouho mají nějakou věc v ledničce. Zapomínají také dodržovat zásadu, že teplé potraviny se musí skladovat teplé a studené potraviny studené. Problémy s pohybem je vedou k tomu, že potraviny nakupují do zásoby, aby nemuseli často chodit na nákup. Také již nemusí mít sílu na to, provést v kuchyni pravidelně důkladnější úklid. Méně šikovné prsty jim neumožní potraviny správně oloupat, omýt či zabalit. A především se mnozí snaží či jsou nuceni na nákupu potravin šetřit, takže obecně nakupují levné méně kvalitní potraviny, či potraviny v akci, u kterých končí datum spotřeby. Ze stejných důvodů nechtějí potraviny vyhazovat, ani když už se začnou kazit, či mají prošlé datum spotřeby.

Výše zmíněný výčet problémů napovídá, že můžete vašim blízkým pomoci například tím, že jim pravidelně zkontrolujete jídlo a potraviny v ledničce a ve spíži. Vyhodíte prošlé, opakovaně ohřívané, zkrátka všechny, jejichž kvalitou si nejste jisti. Uklidíte v kuchyni hůře dostupná místa, omyjeme spotřebiče a nádobí, jejichž čištění je náročné, například lednici. Vyměníte utěrky a mycí houbičky. Společně dojdete na nákup a uvaříte si, abyste zjistili, co vaši blízcí nakupují a zda při vaření na něco nezapomínají. Pokud si nakupují sami, zajímejte se o to, jak často. Pořiďte jim vhodné nádobí a pomůcky, které jim usnadní krájení, loupání, otevírání a zavírání sklenic a podobně. Občas zkontrolujte, zda jejich lednička správně chladí. Starejte se citlivě, nic nevyhazujte bez jejich vědomí. Vždy jim vysvětlete, proč by bylo dobré něco vyhodit či skladovat na jiném místě. Podpořte vaše blízké, aby si mohli koupit kvalitní potraviny a nebyli odkázáni na slevové akce. Jednoduše řečeno, zajímejte se o to, co vaši blízcí jedí.

Své dotazy pište na sluzby@zbb.cz.

     

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.
Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.


Podklady pro článek byly připraveny v rámci projektu „Výměna zkušeností a dobré praxe v oblasti sociálních služeb podporujících život osob se zdravotním postižením a seniorů v jejich přirozeném prostředí“, který je financován z Fondu Partnerství, programu Švýcarsko-české spolupráce.
Více o projektu a jeho výstupech se dozvíte na stránkách projektu: http://zbb.cz/svycarsko/