Příběhy klientů - šetřete vlastní síly, pořiďte si pomůcky

Pečujete doma o své nemocné rodiče? Ubývají vám s věkem síly a hůře se pohybujete? Pokud ano, pomohou vám kompenzační pomůcky, laicky řečeno: chodítka, berle, polohovací lůžka, či nástavce na WC. Pokud zjistíte, že konkrétní pomůcku potřebujete, doporučujeme následující postup: Navštivte odbor dávek pro zdravotně postižené na Úřadu práce, případně instituci poskytující sociální poradenství (organizace poskytující sociální služby, sociální odbor městského úřadu), kde vám řeknou, na jaké pomůcky přispívá vaše zdravotní pojišťovna a jakého lékaře máte o předepsání pomůcky požádat.

Velice důležitým krokem je výběr správného typu pomůcky – pozor, ne každé chodítko či berle vám budou vyhovovat. Poraďte se proto se svým ošetřujícím lékařem, anebo navštivte některou z půjčoven kompenzačních pomůcek (Nová Paka – Život bez bariér, o.s., Jičín - Alžběta Limberská Domácí zdravotní péče, a další), kde si budete moci od dané pomůcky vyzkoušet více typů. U vybraného typu následně zjistěte kód, pod kterým danou pomůcku zdravotní pojišťovny evidují.

O samotné předepsání pomůcky se obraťte na praktického lékaře, který předepisuje např. berle, nástavce na WC či pomůcky do koupelny, či na odborného lékaře (neurologa, rehabilitační lékaře, ortopeda, apod.) který vám může předepsat například mechanický vozík či chodítko. Praktického lékaře požádáte o předepsání „Poukazu na léčebnou a ortopedickou pomůcku“, se kterým můžete jít již přímo do prodejny pomůcek, či jejího výdejního místa, např. některé lékárny. V případě potřeby souhlasu revizního lékaře (u pomůcek předepisovaných odborným lékařem) je nutné v ordinaci požádat ještě o vyplnění „Žádanky o zvýšení úhrady“. Poukaz s žádankou poté doručit na pobočku vaší zdravotní pojišťovny a počkat na vyjádření revizního lékaře, které vám bude do 2-3 týdnů doručeno poštou. S doručeným schváleným poukazem se poté již můžete obrátit na prodejce pomůcek, či jeho výdejní místo.

Další články z rubriky ZVLÁDNEME TO I DOMA ANEB MŮŽE TO POTKAT I VÁS si můžete přečíst zde.

Celý článek z Jičínského deníku si můžete také přečíst zde.