Tip na výlet – Město Šternberk nás překvapilo

Městečko Šternberk nedaleko Olomouce je dobrým příkladem tipu na bezbariérový výlet. Samotné město je velmi krásně upraveno a je tu k dispozici několik zcela bezbariérových restaurací a obchodů. Bez bariér se dostanete taktéž na Městský úřad nebo do informačního centra.

K ubytování jsme využili autokemp ve Šternberku, který nabízí jednu chatku upravenou pro lidi na vozíku. Samozřejmostí byl bezbariérový přístup, upravená kuchyňská linka, sociální zařízení a parkovat jsme mohli přímo před vchodem chatky. V kempu se také nacházelo občerstvení, které bylo taktéž dostupné lidem na vozíku.

Velkou dominantou města je hrad Šternberk, který je příkladem dobré praxe, jak lze kulturní historickou památku uzpůsobit pro lidi pohybující se na invalidním vozíku. U hradu je dostatečná parkovací plocha. Informace o vchodu pro ZTP se dozvíte nejen u pokladní ale také z poutače, který Vás nasměruje k zadní bráně hradu, kde je umístěn zvonek. Obsluha hradu ihned zajistí přenosné nájezdy pro vstup do interiéru, kde je celé patro hradu zcela bezbariérové. Samozřejmostí je nové bezbariérové WC.

Šternberk nás opravdu mile překvapil a velká poklona patří lidem, kteří mají na renovaci města i hradu zásluhu.