Tip na výlet - Posázavské putování

Řeka Sázava a její okolí patří k vyhledávaným turistickým lokalitám. Rozhodli jsme se, že si ani my tuto oblast nenecháme ujít a vyrazili jsme.

Ubytování jsme si zajistili v Masarykově táboře YMCA v Soběšíně, který leží mezi Kácovem a Českým Šternberkem, 10 km od Sázavy a necelých 30 km od Kutné Hory. Tábor nabízí ubytování v chatkách nebo stanech pro cca 300 osob. Chatky nejsou bezbariérové, ale některé jsou přístupné s nájezdovými ližinami. Ty jsme měli s sebou a ubytování bylo tedy bez komplikací. Centrální sociální zázemí je nově rekonstruované a bezbariérové (WC, sprcha). Pohyb po areálu byl také poměrně snadný, cesty v něm jsou asfaltové nebo štěrkové a do objektu, v němž je jídelna a je možné se zde občerstvit, vede jen jeden schod.

Posázaví nabízí kromě sjíždění řeky i různé památky. Jednou z nich je zámek ve Zruči and Sázavou. Webové stránky obsahují podrobný popis přístupnosti zámku a místního infocentra. V zámku lze kromě expozice navštívit muzeum panenek a medvídků a galerii. Prohlídka zámku je možná s průvodcem, o obsluhu výtahu, apod. je nutné požádat personál zámku. Podle naší zkušenosti je interiér zámku pro elektrický vozík spíše bariérový. Ostatní je bez potíží dostupné, včetně sociálního zázemí. Venkovní areál s parkem a minizoo je zcela bezbariérový. Parkem vede naučná stezka a je otevřený celoročně. U zámku je vyhrazené parkování pro držitele průkazu ZTP/P, které je navíc bezplatné.

Další zastávkou našeho putování byl Vodní dům u Švihova, který je střediskem významného biotopu kolem Želivky. Vodní dům zahrnuje vnitřní populárně naučné expozice o vodě (Vodní mikrosvět, Pod vodní hladinou, Na břehu řeky, Nekonečná cesta vody a Výlet do historie) a venkovní „vodní hřiště“ pro děti. Vše je zcela bezbariérové. Výlet do vodního domu si užijí dospělí i větší děti. Ve Švihově je rovněž možné navštívit také vodní gotický hrad. Bezbariérové je však pouze nádvoří a gotický sál, v němž se po předchozí domluvě promítá virtuální prohlídka hradu.

Po vodním řádění jsme se opět trochu vrátili v čase a navštívili barokní zámek Jemniště. Zámek sice bezbariérový není, ale bylo pěkné počasí a tak jsme navštívili rozsáhlý park, rozárium a malou zoo.  Zámek byl dostavěn ve 20. letech 18. století ve stylu vrcholného baroka a od poloviny 19. století, s nucenými přestávkami, je v majetku a péči rodu Sternbergů.   

Oddych, relaxaci a prostor pro dětské hry jsme nalezli ve Farmaparku Soběhrdy. Rozsáhlý areál určený hlavně dětem je zcela bezbariérový. Prohlédnout si zde můžete řadu zvířat z celého světa, děti si pohrají na různých hřištích a k dispozici jsou i přírodní ohniště pro opékání buřtů. V areálu jsme strávili celé dopoledne a můžeme všem doporučit jako perfektní místo pro oddych v přírodě a zabavení dětí. Příznivá je pro ZTP/P i cena.

Na konec našeho výletu posázavskou krajinou jsme si nechali návštěvu Sázavského kláštera, který je významnou památkou z 11. století.  Klášter je spojen s českým zemským patronem sv. Prokopem.  Klášterní kostel je gotický trojlodní, do kláštera bohužel není bezbariérový přístup. Klášterní zahrada se základy románského kostela je zcela přístupná. V areálu kláštera je vyhrazené parkování pro vozíčkáře.

Krajina Posázaví je půvabnou součástí středních Čech a na své si tu přijdou milovníci historie i přírody. Na bezbariérových přístupech se pracuje i ve zdejších památkách a zajímavých objektech, parcích a zahradách. Není tedy třeba se bát, že se před Vaším vozíkem zaklapnou hradní nebo zámecké dveře!