Březen 2024 na Sociální rehabilitaci

Pro náš projekt „Poznávání historie panovníků v Čechách“ si naši uživatelé na měsíc březen vybrali Václava II. Zhlédli jsme zajímavé historické dokumenty, předčítali z knih, vytiskli podklady k tématu a společně připravili poutavou naučnou nástěnku.
Ve středu 6. března jsme se zúčastnili filmového setkání v ŽBB. V našem krásném barokním sále se promítal film "Jestřábí žena". Zhlédli jsme pohádkový fantasy příběh o lásce, která se nemůže dočkat naplnění. O přestávce na nás čekalo překvapení -  popcorn a limonáda.
Dne 8. března jsme oslavili na Sociální rehabilitaci Mezinárodní den žen. S uživateli jsme společně připravili jahodový koktejl a připomněli si význam tohoto svátku, kterým bylo vybojování volebního práva žen, o které se nejvíce zasloužily Britky spolu s Američankami.
I v březnu probíhaly pravidelné nácviky péče o vlastní osobu a domácnost. V naší tréninkové kuchyňce jsme upekli ananasový koláč, jablečný štrůdl, makovec s citrónovou polevou a uvařili krupicovou kaši. Na tyto aktivity využíváme suroviny, které nám darovala Potravinová banka Hradec Králové, z.s.
Pečovali jsme o květiny, třídili prádlo, obsluhovali automatickou pračku a sušičku. Procvičili jsme si i žehlení a úklid.
Věnovali jsme se vyřizování potřebných osobních záležitostí, hospodaření s financemi, ovládání PC a chytrých mobilních telefonů. Dále vyplňování tiskopisů, dotazníků, nácviků pohovorů pro uchazeče o zaměstnání. Formou dramaterapie jsme si prožívali různé situace, se kterými se v běžném životě můžeme setkat.
Rádi si společně zazpíváme, zacvičíme, zaměstnáme mozkové závity při zápolení v rámci společenských her,  luštění křížovek a rébusů.
Na stolních kolíkových stavech tkáme barevné podsedáky. Každý uživatel naší služby si pravidelně plní svůj individuální plán.
Ve středu 20. března se na Sociální rehabilitaci konal kurz "Velikonoční dekorace“. Naši uživatelé dorazili v tento první jarní den v dobré náladě. Přivítali jsme je a pohostili kávou a ananasovým koláčem. Během občerstvení jsme účastníky seznámili s programem dnešního kurzu. Všichni si se zájmem prohlíželi připravený materiál. K výrobě jarních dekorací jsme použili vejdumky, šnečí ulity, sušené nebo papírové květy, lýko, textilní výstelku, březové větvičky a z kmenů řezané dřevěné podložky. Nejprve jsme si ozdobili kraslice netradiční metodou pomocí laků na nehty nakapaných na vodní hladinu. Poté si na dřevěné podložky každý dle své představy aranžoval pomocí tavné pistole připravený materiál. Hotovou jarní dekoraci jsme úhledně zabalili do celofánu s mašlí. Každý si spokojeně odnášel originální kousek, kterým si přizdobil svou domácnost.
Celý měsíc jsme tvořili výrobky pro návštěvníky na plánovanou akci „Velikonoční jarmark a Dny otevřených dveří ŽBB“, které proběhly o víkendu 23.3. - 24.3.2024.