Denní stacionář B senioři

Nastává nám jeden z nejhezčích měsíců v roce. Květen – zvaný zároveň i máj, lásky čas. Příroda v rozpuku, člověk se snadno chytí do sítí lásky. Po dlouhé zimě se příroda probouzí, všechno se zelená i kvete.

Příroda nás inspirovala a my si 2. 5. vyrobili s uživateli krásná přáníčka pro maminky z papíru, květináčky s tulipány a dovnitř jsme napsali krásné přání maminkám. Pokračujeme v celoročním projektu „města“. V květnu se věnujeme městu Vrchlabí. Krásné podhorské město. Odpoledne nás čekala muzikoterapie. V prvním týdnu května jsme se přestěhovali do nových prostor v novopackém klášteře. Seznamujeme se s novým prostorem, učíme se ovládat nové elektrospotřebiče.

3. 5. Naše paní uživatelka Laušmanová nám vyprávěla, jak kdysi klášter sloužil jako nemocnice, kde jaké bylo oddělení, kde pracovala, jak celý život pomáhala lidem. Nakonec jsme se šli projít po okolí a nakrmit slepice,

4. 5. si uživatelé za pomoci kp povlíkli postele, které slouží k odpočinku, relaxaci. Seznámili jsme se s novým prostorem. „Snoezelen“, který slouží ke stimulaci smyslů nebo k relaxaci.

9. 5. Po snídani jsme se zapojili do projektu Města. Dnes jsme hledali a psali památky ve městě Vrchlabí. Během dopoledne jsme si zahráli hru Člověče, nezlob se. Byla to dlouhá a napínavá hra. Po odpoledním odpočinku jsme si povídali a procházeli po terase za krásného slunného dne.

10. 5. Středa se stala naším dlouho očekávaným dnem velkolepé oslavy pana Fučíka, naší paní ředitelky, ale i jsme v tento den oslavili čarodějnice. Oslava proběhla v barokním sále na klášteře. Všichni jsme se zapojili do přípravy občerstvení. Stoly byly plné koláčů, věnečků, několika druhů chlebíčků a plno dalších dobrot. Paní vedoucí sestříhala a sepsala pohádku přímo na míru oslavencům, která sklidila velký potlesk. Nakonec jsme si dali opečeného buřtíka. Všichni jsme si den krásně užili.

11. 5. Čtvrteční den se od rána nesl v duchu oslav svátků maminek. Dopoledne jsme si doladili přáníčka, připravili malé pohoštění a zabalili květiny. Před obědem jsme šli na malou procházku na Podlevín a cestou jsme nakrmili slepice. Bylo vidět až na Kumburk, neboť nám krásně svítilo sluníčko. Po obědě a odpočinku jsme popřáli našim uživatelkám.

12. 5. Dnešní den začal u našich rybiček. Pan vedoucí vyměnil vodu, doplnil čistou a my jsme je nakrmili. Pozorovali jsme, jak se krásně rozrostly. Hledali jsme na internetu, jakou mají mít teplotu vody a jaké druhy v akváriu máme. Před obědem jsme stihli malou procházku do města a nakoupili v elektře novou žárovku do akvárka. Návštěva podkrkonošské chaloupky – cukrárna.

15. 5. Pondělí začalo vyprávěním, jak maminky oslavili svátek matek. Pak jsme zabalili dárky jubilantům do domova seniorů v Nové Pace. Nakonec naši uživatelé obdrželi těsto – kvásek na vatikánský chleba štěstí. Každý den se do těsta něco přidá a ve čtvrtek si ho společně upečeme.

16. 5. Úterní ráno jsme začali zvesela – poslechem dechovky. Opět jsme přidali přísadu do těsta. Pokračovali jsme v projektu města – Vrchlabí. Odpoledne jsme zašli do naší místnosti pro aktivity a užili si plnými doušky muzikoterapii. Vyzkoušeli jsme různé nástroje od bubínků, trianglu či dřívek. Část uživatelů šla s KP do domova seniorů – cukrárny. Uživatelé popřáli jubilantům, zazpívali si, zatančili taneček. Pochutnali jsme si na kávě a výborném zákusku.

17. 5. Na tento den jsme všichni dlouho čekali, neboť jsme jeli na výlet do Trutnova. Byli jsme pozváni na Májový rej. – Část uživatelů jelo vlakem a část našim vozem. Moc jsme si akci užili. Zpívali, tancovali, smáli, ale seznámili s novými přáteli. Měli jsme pestré občerstvení.

18. 5. Čtvrtek začal v kuchyni přípravou surovin na pečení vatikánského chleba štěstí. Je to sladká buchta štěstí, která se dostává od přátel. Sami jsme štěstí poslali dál. My si na ni moc pochutnali při odpolední kávě.

19. 5. Pátek – kontrola čapího hnízda na komíně v Ligštátě. Sice pár přišel o další vejce. Čapí pár se stará nyní o 4 vejce. U jednoho už je vidět malá prasklina, tak snad se příští týden dočkáme malého čápátka.

22. 5. Pondělí – naplánovali jsme si malý výlet do Lázní Bělohrad. Koupili si lístek na vlak. Přišli jsme k pomníku padlých v 1. světové válce. Přečetli jsme si jména na pamětní desce. Zakoupili výbornou kávu a posvačili na krásně upravené zahrádce.

23. 5. Dnes jsme se pustili do šití prostírání a pytlíků na bylinky. Ze zbytků látek jsme si připravili různé velikosti, našpendlili a ručně nastehovali.

24. 5. Středeční plán – výroba nového prostírání. Naměřili jsme si různé velikosti, nakreslili a vystříhali ozdobnými nůžkami.

25. 5. Čtvrteční den se věnujeme pečení. Tentokráte jsme museli ořechy vyloupat, očistit, nakrájet rebarboru. Celý týden jsme si těsto přikrmovali. Buchta štěstí se nám povedla a po obědě jsme poseděli u kávy.

26. 5. Dnešní den jsme se věnovali čtení knížky – Týden pohádek od Boženy Němcové. Nakrmili rybičky, zalili květiny. Rozcvička, luštili osmisměrky, vybarvovali mandely.

29. 5. Pondělní den začal kontrolou akvárií, nakrmili rybičky, umyli nádobí po snídani. Naaranžovali jsme květiny do vázy, potrénovali krátkodobou paměť – kvízy. Pokračovali jsme v psaní o městě Vrchlabí. Při slunečném dopoledne jsme se šli projít k lesu na Podlevín. Nakonec jsme vypárali nastehované dečky a pytlíky.

30. 5. Úterní den jsme pojali učením. Potrénovali jsme paměť kvízy – poznávali barvy i tvary. Při dalším úkolu jsme použili pracovní sešity „váška“. Zacvičili na židlích. Po obědě a odpočinku byla muzikoterapie. Zahráli jsme si na hudební nástroje a zazpívali. Zapojili jsme se do dalšího psaní o městě Vrchlabí. Na terase jsme si na střídačku četli pohádku o moudrém zlatníkovi z knížky od Boženy Němcové.

31. 5. Středeční den krásně svítilo sluníčko, a my jsme šli na procházku po okolí kláštera. Zacvičili si, vyplnili pár kvízů a potrápili paměť. Dnes jsme dokončili psaní o městě Vrchlabí – „projekt – města“.