Květen na sociální rehabilitaci

Světem letí novina, že prý květen začíná. Všechno kvete, krásně voní, motýlci se spolu honí.

Do projektu „Historie panovníků v Čechách“ si naši uživatelé pro měsíc květen zvolili jedinou vládnoucí ženu na českém trůně Marii Terezii. Společně jsme si vyhledali a přečetli mnoho informací a zajímavostí z učebnic, knih i internetu. Shlédli jsme vzdělávací videa a ukázku televizní minisérie o této panovnici.

Z kraje měsíce nás čekalo dlouho očekávané stěhování do nově revitalizovaného bývalého paulánského kláštera. Každý, kdo mohl se zapojil a pomáhal. S nadšením jsme se zabydleli v našich nových prostorách a se zájmem si důkladně prohlédli všechny místnosti, reprezentativní barokní sál z bývalého refektáře, tajemná zákoutí a kouzelný rajský dvůr s vlastní studnou.
V nové moderně vybavené cvičební kuchyňce se blýskalo krásné vybavení. S návody v ruce jsme se postupně seznamovali s obsluhou a údržbou mikrovlnné trouby, myčky nádobí, multifunkčního sporáku a lednic. V úklidové místnosti nás překvapil set pračky a sušičky na prádlo. Díky těmto spotřebičům si naši uživatelé mohou v rámci svých individuálních plánů osvojovat dovednosti v ovládání domácích spotřebičů a tím upevňovat svou soběstačnost a nezávislost.

Dne 10. 5. se všechny sociální služby ŽBB sešly v nádherném barokním sále. Konala se zde oslava kulatých narozenin zakladatele ŽBB p. Fučíka spojená s rejem čarodějnic. Užili jsme si zábavné a veselé dopoledne plné lahůdek, které připravily jednotlivé služby. Ochutnali jsme různé druhy chlebíčků, koláčů, štrůdl, věnečky, voňavou kávičku, horkou hrušku a nechyběl ani špekáček na grilu.

Dne 17.5. jsme se vydali na výlet do Trutnova. Zdejší Stacionář mezi mosty pořádal 16. ročník taneční zábavy Májový rej. Vystoupil zde pěvecký sbor stacionáře i různé taneční skupiny. Celé odpoledne jsme si užili v country stylu, zatančili si, ochutnali výborný gulášek a koláčky. Děkujeme za krásné odpoledne!

Tento měsíc jsme se věnovali mnoha činnostem:
- kuchařské dovednosti jsme si připomněli při pečení jablečných štrůdlů a ovocného koláče s pudinkovou polevou
- nacvičujeme si, jak správně pečovat nejen o chod domácnosti, ale i svou vlastní osobu
- jemnou motoriku jsme procvičili při výrobě prostírání z tapet, nebo látkových srdíček pro maminky u příležitosti jejich svátku
- staráme se o zahrádku, kde pěstujeme květiny, bylinky, jahody a rajčata
- pravidelně si připomínáme ovládání PC, mobilních telefonů, nezapomínáme na chytré hospodaření s penězi
- upevňujeme své sebevědomí a asertivitu při dramaterapii
- podporujeme své kognitivní funkce formou her, luštění rébusů a křížovek, čtením nebo zpěvem oblíbených písniček
- při kondičních procházkách si procvičíme bezpečný pohyb na komunikacích a poznáváme dopravní značky

V květnu se konal i pravidelný kurz Sociální rehabilitace, tentokrát na téma ŠVADLENKA. Sešli jsme se v naší nové klubovně, kde jsme nejprve na velkoplošné obrazovce shlédli instruktážní videa. Posílili jsme se lahodnou kávou a ovocným koláčem a pustili se do díla. Jehla, nit, nůžky, knoflík, patent, látací hříbek, žehlička  a šicí stroj se tento den stali našimi nástroji. Během kurzu jsme zvládli přišít knoflík nebo patent, zalátat děravou ponožku a kdo měl zájem ušil si látkové pouzdro na platební karty. Po příjemně prožitém dopoledni jsme se rozcházeli s úsměvem a radostí z vyrobené originální taštičky.