Manželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace a vrátili mu život. Už v něm pomáhá Život bez bariér

Manželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace. Teď už v něm pomáhá lidem Život bez bariér | Foto: archiv Života bez bariér Nová Paka

Jitka Fučíková, ředitelka Života bez bariér, hovoří o rekonstrukci bývalého kláštera v Nové Pace

Povíme vám zajímavý příběh bývalého Paulánského kláštera v Nové Pace. Tam po dlouhých 17 letech skončila hlavní část rekonstrukce a úžasné proměny objektu, který kdysi sloužil jako nemocnice, na domov neziskové organizace Život bez bariér. Ta zde pomáhá zdravotně postiženým i seniorům. Je zde denní stacionář, sociální rehabilitace, poradenství, chráněné dílny i komunitní centrum.

Manželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace. Teď už v něm pomáhá lidem Život bez bariérManželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace. Teď už v něm pomáhá lidem Život bez bariérManželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace. Teď už v něm pomáhá lidem Život bez bariérManželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace. Teď už v něm pomáhá lidem Život bez bariérManželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace. Teď už v něm pomáhá lidem Život bez bariérManželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace. Teď už v něm pomáhá lidem Život bez bariérManželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace. Teď už v něm pomáhá lidem Život bez bariér

8 fotografií

Jak těžká a složitá cesta k tomu všemu vedla, to nám poví ředitelka a jedna ze zakladatelek organizace Život bez bariér Jitka Fučíková.

 

Jitka Fučíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové|foto:Milan Baják, Český rozhlas

Kdo přišel před lety s nápadem založit občanské sdružení Život bez bariér u vás v Nové Pace?
To byl osud. Protože manžel skočil v roce 1998 do bazénu a došlo k těžkému úrazu páteře a míchy. A v Nové Pace, kde pracovala jeho maminka i sestra, mu zachránili život. A když jsme pak v roce 2005 viděli, že je objekt bývalého kláštera na prodej, tak jsme neváhali. Sehnali jsme všechny možné peníze, které byly k mání a požádali jsme Královéhradecký kraj, o jeho zakoupení.

Co zbrzdilo probíhající opravy v novopackém klášteře? Hotovo má být do konce letošního roku

Tam tedy byla nemocnice, kde vašemu muži zachránili život. Takže to je opravdu osudová záležitost.
Je to tak. Klášterní objekt vždy sloužil potřebným lidem. Už za časů Paulánů, kteří také pomáhali městu ve zlých dobách. Potom to byla městská a okresní nemocnice, nyní tam děláme my ty sociální služby.

V jakém stavu jste tenkrát našli onen historický areál? Jeho stavba byla dokončena v roce 1701 a od roku 1872 až do roku 2004 v něm sídlila nemocnice.
Do toho roku 2004, kdy fungovala nemocnice, to bylo relativně v pořádku. Ale potom, když byl areál opuštěn, zmizel nábytek a vše ostatní, tak se ukázalo, že budovy jsou opravdu už zchátralé. Ale je to historická památka a nám nezbývalo nic jiného, než s tím prostě něco udělat. Byla to dlouhá cesta, protože objekty byly dlouho využívané, ale nikdy řádně opravované.

Šli jsme do toho po hlavě, bez peněz i zkušeností, ale měli jsme vizi. Chtěli jsme novopacké Hradčany dát znovu dohromady. Jitka Fučíková, zakladatelka organizace Život bez bariér

Ale asi jste vůbec netušili, do čeho se to pouštíte?
Když jsme to koupili a seděli v parku v Nové Pace, tak jsem se rozbrečela a říkala jsem, Pepo, co jsme to udělali? Protože jsme viděli jen opuštěné objekty a my tam sami dva, vozíčkář a já. Ale měli jsme vizi, tak jsme si řekli, že do toho půjdeme a pokusíme se Nové Pace pomoci a novopacké Hradčany, jak se klášternímu objektu někdy přezdívá, dát dohromady.

Studenti AVU umístili na schodiště Paulánského kláštera v Nové Pace své repliky barokních váz

S čím jste začali?
Každopádně tomu vždy musí předcházet projektová dokumentace a u toho ještě probíhaly různé průzkumy, stavební a historický. Tedy to byla patnáctiletá anabáze, kdy jsme museli jít postupně krůček po krůčku, až jsme se dostali ke stavebnímu povolení. A hlavně musíte vědět, jak to chcete, proč to chcete a pro koho to chcete. Protože bezbariérovost pro nás byla zásadní.

Pro koho jste to tedy chtěli? Představte nám sdružení Život bez bariér.
Když jsme začínali, tak nás bylo pět. Maličká organizace, občanské sdružení, která se rozrostla do zapsaného ústavu Život bez bariér. Máme 60 klientů a 40 zaměstnanců. Poskytujeme především sociální služby, ale vždy říkáme, když k nám někdo přijde, tak dostane pomoc od A až do Z. To znamená, že to nejsou jen ty služby, ale máme například i rozsáhlou půjčovnu kompenzačních pomůcek pro celý Královéhradecký i Liberecký kraj. Máme ubytování pro handicapované, chráněné dílny, děláme různé projekty kulturní i sportovní. Každý si tam najde to své.

 

Manželé Fučíkovi koupili klášter v Nové Pace. Teď už v něm pomáhá lidem Život bez bariér|foto:archiv Života bez bariér Nová Paka

Co tedy pro vás bylo tím hlavním hnacím motorem, který vás posouval při proměně areálu stále kupředu?
Můj manžel je velký vizionář, to byl ten hlavní důvod, proč jsme klášter koupili. Uviděl ceduli s nápisem Na prodej, a říkal, do toho musím jít, oni mi tu zachránili život. Tak jsme šli do toho, téměř bezhlavě. Pustili jsme se do toho bez peněz, bez zkušeností, ale s obrovskou vizí. A je zapotřebí jít dopředu malými krůčky. Především šlo i to, sehnat si spolupracovníky, kteří by nám s tím mohli pomoci. Nejprve to byli donátoři, potom zejména město, zkrátka bez těchto lidí bychom to sami dohromady nedali. Už to byl velký nakousnutý koláč. Jezdila jsem na kraj, dávala jim podklady, až nám krajské zastupitelstvo v roce 2019 odsouhlasilo peníze, které jsme potřebovali k evropským fondům, které jsme získali. Město se také přidalo a už jsme mohli začít.

Každý den vidíte v areálu pohyb, vidíte naše služby, a to byl přesně náš cíl. Zachránit tohle místo a vdechnout mu nový život. Jitka Fučíková, zakladatelka organizace Život bez bariér

Na kolik celá ta přestavba přišla?
Celá revitalizace tohoto objektu stála 130 milionů korun. Ještě předtím jsme měli jiné evropské fondy, tak jsme opravili další objekt za 30 milionů korun svépomocí. Protože manžel, byť je to člověk na elektrickém invalidním vozíku, tak bagruje nebo jezdí autem. Využívali jsme také lidi na obecně prospěšné práce, dobrovolníky. Vzpomínám si, jeden objekt jsme končili 29. prosince a já jsem ještě s lopatou házela kámen za jednu zeď, abychom to dodělali. Manžel seděl v bagru s horečkou, ale dodělat se to muselo. To vás žene jako motor a ono se to pak ukáže.

Řemeslníci opravují v Nové Pace unikátní klášterní schodiště z roku 1735. Je v havarijním stavu

Ukázalo se. Ta rekonstrukce dopadla nádherně.
Nádherné na tom je zejména to, že ten areál žije. Mohu říct, že od dubna, kdy proběhla kolaudace, už tam bylo snad 70 nejrůznějších akcí. Vzdělávací, kulturní, společenské. Každý den tam vidíte pohyb, vidíte ty naše služby, a to byl přesně náš cíl. Zachránit to místo a vdechnout mu nový život.

Hlavní část revitalizace tedy skončila, ale co vás teď čeká ještě dál?
To je opravdu běh na dlouhou trať. Nyní se připravuje druhá etapa revitalizace kláštera, protože jsme ten objekt předali v dubnu městu Nová Paka, protože jeho správa je velmi nákladná. Tedy nyní se budou ještě opravovat dvě patra, což už ale bude v gesci města. Mělo by tam být muzeum, galerie i depozitář. A ještě nás čeká, což je velmi důležité, parkoviště. Máme tam dva objekty, ale velkou, nedodělanou plochu. Lidé nemají kde zaparkovat, což je pro nás důležité.

 

Jitka Fučíková a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové|foto:Milan Baják, Český rozhlas

Z čeho tedy máte úplně největší radost?
Když se podívám z našeho okna, kde bydlím, a vidím nahoře opravený klášter, tak z toho mám obrovskou radost.

Naším dnešním hostem byla ředitelka organizace Život bez bariér v Nové Pace Jitka Fučíková. Moc děkuji za rozhovor.

 

autoři: Jakub Schmidt , baj